Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İran Dışişleri Bakanı Görevinden İstifa Etti!

İran Dışişleri Bakanı Muhammed

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in görevinden istifa etti. İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi ise Zarif’in istifasının Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından kabul edildiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını açıkladı.

Cevad Zarif açıklamasını sosyal medya üzerinden yaptı. Zarif, “Son yıllarda eksik kaldığım noktalar nedeniyle herkesten özür dilerim” dedi. İran halkına ve yetkililerine teşekkür etti.

Zarif neden istifa ettiğine ilişkin bir açıklamada bulunmadı. Cevad Zarif 2013’ten bu yana İran Dışişleri Bakanı’ydı.

2002-2007 yılları arasında İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği görevini yürüten Zarif, İran’ın Batı ülkeleriyle imzaladığı nükleer anlaşmanın da baş müzakerecisiydi.

CUMHURBAŞKANI RUHANİ, ZARİF’İN İSTİFASINI HENÜZ KABUL ETMEDİ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in istifasının Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından kabul edildiği yönündeki iddialar yalanlandı.

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Zarif’in istifasının Ruhani tarafından kabul edildiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Abbas Musevi, İran resmi haber ajansı IRNA’ya yaptığı açıklamada, Zarif’in istifa ettiğini doğrulamıştı.

ESAD ZİYARETİNİN ZARİF’İN İSTİFASINA NEDEN OLDUĞU İDDİASI

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in, Suriye’deki rejimin lideri Beşşar Esad’ın Tahran’a yaptığı ziyaretin, bilgisi dışında gerçekleşmesi nedeniyle istifa ettiği ileri sürüldü.

İran’da yayın yapan “Entekhab” sitesinin haberine göre Cevad Zarif, site muhabirinin sorusuna kısa mesajla verdiği cevapta, “Bugün yapılan görüşmelerdeki fotoğraflardan sonra Cevad Zarif’in Dışişleri Bakanı olarak artık dünyada itibarı yoktur.” ifadelerini kullandı.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansının (ISNA) haberinde de Zarif’in, mesajında, Suriye’deki rejimin lideri Beşşar Esad’on dün İran lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı görüşmeleri kastettiği öne sürüldü.

İran Meclisi Başkanlık Heyeti Üyesi Ali Rıza Rahimi de yaptığı açıklamada, Zarif’in istifa kararına tepki göstererek, şunları kaydetti:

“İkinci bir Zarif yok. Onun yerine gelecek kişi ya zarar verici idareye itaat edecek ya da devrimcilik adına birçok kazanımı yok edecek. Eğer Zarif’in istifası kesinleşirse bu içerideki muhaliflerin hançerinin etkili olduğu anlamına gelir. Yarın Mecliste Zarif’in istifasının perde arkasını ele alacağız.”

Zarif’in katılmadığı görüşmeden yansıyan fotoğraf karelerinde İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin görülmesi dikkati çekmişti.

“ZARİF DAHA ÖNCE DE BİRKAÇ DEFA İSTİFA ETTİ”

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, Zarif’in daha önce de birkaç defa istifa ettiğini ancak bu kez kararını kamuoyuna açıklamasının, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından da istifasının kabul edilmesini istediğini gösterdiğini belirtti.

Felahetpişe, İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) yaptığı açıklamada, Zarif ile Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde dün başlayan İnsan Hakları Konseyinin 40’ıncı oturumuna katılmak üzere Cenevre’ye gitmeyi kararlaştırdıklarını ancak gün içinde ziyaretin iptal edildiğini söyledi.

Cenevre ziyaretinin iptal edilmesinden istifa kararının sosyal medyada açıklanmasına kadar Zarif ile irtibat kurmadığını aktaran Felahetpişe, “Zarif daha önce de birkaç defa istifa etti. Ancak bu kez istifa kararını kamuoyuna açıkladı ve bu da gösteriyor ki Zarif, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin de bu kararı kabul etmesini istiyor.” görüşlerini dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Meclis ve Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu ile Zarif arasında herhangi bir koordinasyon sorunu olmadığını ifade eden Felahetpişe, şunları kaydetti:

“Bu şartlarda Zarif, ülkenin dış siyaseti için en iyi seçenektir. İstifası için de herhangi bir neden yok. Belki şahsi bir nedeni vardır ancak kendisini tekrar dış siyaset alanında görmeyi temenni ediyoruz.”

NÜKLEER ANLAŞMANIN MİMARLARINDAN ZARİF’İN ÖZGEÇMİŞİ

Lisans ve yüksek lisansını San Francisco’daki Eyalet Üniversitesinde uluslararası ilişkiler alanında yapan 1960 Tahran doğumlu Muhammed Cevad Zarif, doktorasını da Colorado eyaletindeki Denver Üniversitesinde uluslararası hukuk ve politika alanında tamamladı. Tahran Üniversitesinde uluslararası hukuk profesörü olarak görev yapan Zarif, diplomatik hayata 1979’da İran’ın San Francisco Konsolosluğunda başladı ve 1992-2002 yıllarında 10 yıl Dışişleri Bakanlığı Uluslararası ve Hukuk İşleri Yardımcılığı yaptı.

2002-2007 yıllarında 5 yıl boyunca İran’ın BM Daimi Temsilciliği görevinde bulunan Zarif, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin göreve gelmesinin ardından 15 Ağustos 2013’te dışişleri bakanı oldu. Zarif, Ruhani’nin kurduğu iki hükümette de dışişleri bakanı olarak görev aldı.

Zarif, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Çin, Fransa ve Rusya) ve Almanya yaklaşık 3 yıl süren görüşmeler ve İsviçre’deki uzun müzakerelerden sonra Temmuz 2015’te imzalanan ve Ocak 2016’da yürürlüğe giren “nükleer anlaşma” olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) mimarlarından biriydi.

Nükleer anlaşmadan önce Zarif, eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve eski AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile Kasım 2014’te Umman’da bir araya gelmişti. İran Meclis Başkanı Danışmanı ve dönemin İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, 16 Eylül 2018’de Tesnim haber ajansına yaptığı açıklamada, ABD ile ilk temasların, Umman aracılığıyla 2012 yılının başında başladığını belirtmişti.