Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Bebek Bezi İle Anlaşılacak

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığı tahlile gerek kalmadan bebek beziyle anlaşılabilecek. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, idrarda enfeksiyonu tespit eden akıllı bebek bezi geliştirdi.

İdrar yolu enfeksiyonları bebeklerde sık görülebiliyor. Ancak dertlerini anlatamadıkları için erken teşhis edilemiyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri bu sorundan yola çıktı ve idrar yolu enfeksiyonunu tespit eden akıllı bir bebek bezi geliştirdi.

Prof. Dr. Özlem Balcı Ekmekçi, “İdrar toplamanın çok zor olduğunu ve anneler için zorluk yarattığını, bakteriyel kaynaklı idrar yolu enfeksiyonlarının çocuklarla birçok hastalıkla karıştırıldığını biliyoruz. Bundan yola çıkarak bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlarda akıllı bez üretmeye karar verdik” dedi.

“Akıllı bebek bezi”nin diğer bezlerden bir farkı yok, tüm bebeklerde kullanılabiliyor.

Prof. Dr. Zeynep Banu Güngör, “Bu bebek bezinin içine biz iki tane farklı solüsyon emdirdik. Bebeğin eğer idrarında bakteriyel kaynaklı bir solüsyon söz konusuysa bez üzerinde pembe bir renk meydana geliyor” diye konuştu.

Projenin patenti alındı. Üniversite-özel sektörle işbirliği yaptı. Bebek bezinin yakın zamanda satışa sunulacağını belirten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, “Bu bebek bezi hakikaten orijinal bir proje. Üniversite açısından biz çok gururluyuz. Hocalarımızın böyle bir çalışma içinde yer alması bize ayrı bir motivasyon ve gurur sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, zamanında tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonlarının böbreklere zarar verebildiğinin altını çiziyor.