Harran Üniversitesi tarafından “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi.
Bu kapsamda Harran Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HARÜKAM), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlarımızın ailede, iş hayatında, eğitimde, sanatta, toplumun her alanında vazgeçilmez yapıtaşını oluşturduklarının farkındalığını yaşatacak, günün anlam ve önemini anımsatacak etkinliklere ev sahipliği yaptı.
HARÜKAM 8. Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği
HARÜKAM tarafından Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen program, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Vildan Polat ve HARÜKAM Müdürü Doç. Dr. Dursun Çadırcı’nın yaptığı konuşmalar ile başladı.
Toplumun olmazsa olmazının kadınlarımız olduğunu belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik; “Kadınlarımızı iş hayatında daha çok görmek istiyoruz ve üniversite olarak bu konuda elimizden gelen çabayı da gösteriyoruz. Üniversitemiz sizinle daha güçlü olacaktır. Hepinizin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüzü kutluyorum” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik’in konuşmasından sonra konuşma yapan Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Vildan Polat; “Hükümetimiz zamanında toplumun her alanında temsil etme hakkı kadınlarımıza daha çok verilmiştir. Parlamentoda kadınların temsil etme hakkı yüzde 4’tü şimdi ise yüzde 18’e çıkardık. Kadınlarımızın her zaman yanındayız ve onların destekçisiyiz. Böyle güzel bir programı düzenleyen Harran Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüzü kutluyorum” dedi.
Ülkemizde 1921’den bu yana, 101 yıldır 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlandığını söyleyen Harran Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Dursun Çadırcı; “Bu güzel günün temelinde, uzun yıllar alan emekçi kadınlarımızın mücadeleleri saklıdır. Kadın; bazen annemiz, bazen eşimiz, bazen kardeşimiz, bazen en yakın arkadaşımız. Kadın; toplumda en önemli aktör, toplumun mimarı. Bir ailenin kurulmasında, bir çocuğun yetişmesinde, bir yemeğin pişmesinde, bir kahvenin kokusunda… Hayatımızın her anında hiç şüphesiz en büyük emek biz kadınlarındır” diye konuştu.
Açış konuşmalarının ardından Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gülgün Bilen’in danışmanlığında Müzik Öğretmenliği öğrencilerinin düzenlediği muhteşem bir mini konserle başlayan program, moderatörlüğünü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadile Yıldız Zeyrek’in yaptığı “Kadına Bakış” paneliyle devam etti. Panelde Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Fethiye Kılıçaslan “Erken Evlilikler ve Psikososyal Sonuçları” başlıklı sunumunu, Birecik MYO Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gülden Kadoğlu Aydın ise “Şanlıurfa’da Kadınların Çalışma Hayatına Bakışı” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.
Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans salonundaki programa, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Vildan Polat, Rektör Yardımcısı M. Tahir Güllüoğlu, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, akademik ile idari personeller ve öğrenciler katıldı.
Soru cevap kısmı ile son bulan programın ardından Doç. Dr. Emine Teker ve Öğr. Gör. Dr. Necla Tosmur’un “Seiba” ve “Su ve Toprak” isimli kişisel resim sergilerine geçildi.
İki Önemli Sergi Feyzullah Efendi Konağı’nda Sanatseverlerle Buluştu
Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emine Teker ile Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Dr. Necla Tosmur’un yeni ve özgün eserleri, Feyzullah Efendi Konağı’nda sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Doç. Dr. Emine Teker’in resimlerinde, kadın teması mitolojide kutsal bir ağaç olarak karşımıza çıkan ve yeri göğe bağlayan görkemli Seiba Ağacı sembolüyle eşleştirilerek, bu devasa ağacın gölgesinde yer alan kadın portreleriyle Anadolu’nun kadim ve kültürel izleri modern bir dille betimleniyor.
Öğr. Gör. Dr. Necla Tosmur’un resimlerinde, kadınların kimlik arayışının insanın varoluşundan bu yana devam eden bir mücadele olduğuna ironik bir dille vurgu yapılarak bu kimlik arayışı balıklarla sembolize edilen Su ve Toprak temasına kadının havası da katılarak kendini gerçekleştirme kavramı başka bir boyuta taşınarak ifade ediliyor.
25 eserin sergilendiği sergi açılış programına Harran Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M.Tahir Güllüoğlu ile Prof. Dr. Murat Demir, Dekanlar, Üniversite Genel Sekreteri Zübeyir Zorlu, personeller, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.
“Seiba” ve “Su ve Toprak” adlı kişisel resim sergileri, Feyzullah Efendi Konağı’nda 11 Mart’a kadar sanatseverlere açık olacak.
SHMYO 8. Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği
Günün bir diğer programı ise Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından “SHMYOTALKS – İlham Veren Kadınlar” paneli, Yenişehir Yerleşkesi’nde yapıldı.
Moderatörlüğünü Harran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Kutluay Baytak’ın yaptığı panelde, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerife Yalçın, Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Alev Esercan Öztürk, Harran Üniversitesi Hastanesi Başhemşiresi Naşide Yaman, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dt. Nadide Esma Uğurlu, Medikal Estetik ve Anestezi Uzmanı Dr. Eylem Kılıç birer sunum gerçekleştirdiler.
Güzel Sanatlar Fakültesi 8. Mart Dünya Kadınlar Günü Sergisi
Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından yapılan diğer bir etkinlikte ise Resim Bölümü öğretim üyeleri ve Şanlıurfa Kazancı Bedih Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencileri iş birliği ile “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” konulu karma sergi, El-Battani Kütüphanesi girişinde açıldı.
Küratörlüğünü Doç. Dr. Yeliz Selvi ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kemal İçden’ in yapmış olduğu serginin açılışına; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Tahir Güllüoğlu, Milli Eğitim Şube Müdürü Ferhat Emre, Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji ve Geliştirme Şube Müdürü Nilgün Müjdeci, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emine Teker katıldı.
Kazancı Bedih Güzel Sanatlar Lisesinden 45 öğrenci ve 5 öğretmenin, Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden 4 öğretim üyesinin yer aldığı, birbirinden farklı eserlerin izleyici ile buluştuğu sergide, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” kapsamında kadınların toplumdaki yeri, önemi, sosyo-kültürel ve ekonomik yapılar içerisindeki, neredeliği vurgulandı.
Siverek MYO 8. Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği
Siverek Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan 8 Mart Dünya Kadınları Günü programında ise müzik dinletisi, açılış konuşmaları ve kadınlar günü temalı sunumlar gerçekleştirildi.
Siverek Meslek Yüksekokulu, Siverek Belediyesi, Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve Küresel Kalkınma ve Proje Derneği işbirliği ile Siverekli kadınlara yönelik “Güvenli Ticaret, Güvenli Gelecek” projesi kapsamında eğitimini tamamlayan kadınlar için sertifika programı düzenlendi.
Programa, Siverek İlçe Kaymakamı Aziz Gölbaşı, Siverek İlçe Belediye Başkanı Ayşe Çakmak, ilçe kurum yetkilileri ile sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. Etkinlik, kadınlara ve öğrencilere gül ve çeşitli hediyelerin takdimi ile sona erdi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı