Akıllı tahta kullanımı doğru yapılmadığı takdirde çeşitli problemlere neden olabilir. Teknolojik olarak oldukça gelişmiş olan bu araçlar sayesinde derslerin anlatılması ve öğrenciler tarafından anlaşılması oldukça kolay olmaktadır. Bununla birlikte akıllı tahtanın kullanımı esnasında bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bu hususlar konusunda hem öğretmenlere hem de öğrencilere büyük iş düşmektedir. Özellikle akıllı tahtanın kullanılması esnasında dikkatli olunması ve sorun oluşturacak herhangi bir şey yapılmaması gerekmektedir.
Uygun etkileşimli araçlar kullanma
Akıllı tahtalar, çeşitli etkileşimli araçların kullanılmasına izin verir. Öğretmenlerin, ders anlattıkları sırada hedeflerine uygun olacak ve öğrencilerin de ihtiyaçlarını karşılaması konusunda uygun araçların kullanılması oldukça önemlidir. Bu araçların seçilmesi ve ders anlatımı esnasında kullanılıyor olması oldukça önemlidir. Bu durum hem dersin anlatılmasını kolaylaştıracak hem de öğrencilerin etkileşim içinde olmasına yardımcı olacaktır.
Öğrencilerin dikkatini yönetme
Akıllı tahtalar, öğrencilerin dikkatini çekmek için etkili bir aratır. Özellikle resim, ses ve görsel materyallerin kullanılması, öğrencilerin tam olarak konsantre olmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca dersi daha keyifli hale getireceğinden dolayı derse olan katılımı da artıracaktır.
Ancak, akıllı tahta kullanımının aşırı olması veya karmaşık içeriklerin sunumu dikkat dağıtıcı olacaktır. Öğretmenlerin dikkat yönetimi stratejileri kullanarak öğrencilerin dikkatini sürdürmelerine yardımcı olmaları gerekmektedir. Kısa ve öz anlatımlar, etkileyici görseller ve etkileşimli öğrenme aktiviteleri, dikkati yüksek tutmaya yardımcı olacaktır. Bu sayede öğrenci her an dersin içinde yer alarak dikkat dağınıklığını bir kenara bırakacaktır.
Değerlendirme
Akıllı tahta kullanımının sunduğu özellikleri kullanarak öğrenci performansını değerlendirmek mümkündür. Bu değerlendirme için teknolojik bir araç kullanılması aynı zamanda ortaya çıkabilecek bir hatanın da en aza indirilmesi konusunda size yardımcı olacaktır.
Öğretmenler, etkileşimli testler, sınıf tartışmaları veya tahta üzerinde gerçekleştirilen ödevler gibi araçları kullanarak öğrenci ilerlemesini izleyebilir. Bu, öğrencilerin güçlü yönlerini vurgulamak ve zayıf yönlerini geliştirmek için fırsat sunar. Bu fırsatı değerlendirerek her öğrenci için farklı bir değerlendirme yapmak ve bu öğrencilerin eksikliklerini tespit edebilmek mümkün olacaktır. Bu durum özellikle her öğrenci için ayrı bir tespit yapılabilmesine yardımcı olur.